2013. április 15., hétfő

Vasárnapi kirándulás: Fűszer bazár, Kék mecset és Elsüllyedt palota

Vasárnap már igazi kirándulós idő volt, úgyhogy felkerekedtünk és áthajóztunk az európai oldalra Eminönübe. Első állomásunk az ott lévő mecset volt, ahol tökélyre fejlesztettük a fejkendő megkötésének művészetét:


Macskamágneses vagyunk ^^


A 99 gyöngy Allah 99 nevét jelképezi, a hívők nem csak ima közben, de az utcán séta közben is mondogatják az istenük neveit:






Madárkaja árus


Majd irány a fűszerbazár:






Sultanahmet tér - Egyik felén a Hagia Sophia, másik felén a Kék mecset:



Hitler-cicus




Majd irány a Kék mecset! Éppen imaidőben érkeztünk, úgyhogy nem tudtunk bemenni. Addig sétára indutunk a kertjében, amikor is egy pasi leszólított minket, hogy önkéntes és hogy nemsokára kezdődik egy ingyenes előadás angolul a muzulmán vallásról és a Kék mecsetről és menjünk vele. Kb. időnk sem volt válaszolni, már vitt is minket. Az előadás előtt volt ingyen süti meg tea is. A prezentáció tényleg nagyon érdekes volt, sok kérdésemre választ kaptam az iszlámmal kapcsolatban, úgyhogy megérte elmenni! Ráadásul pont véget ért az ima is utána, úgyhogy indultunk is a Kék mecsetbe!


A mecsetbe két sorban lehet bemenni: a főbejáraton csak a törökök mehetnek be, az oldalsó bejáraton pedig a turisták. Természetesen a helybelieknél jóval rövidebb volt a sor, úgyhogy oda álltunk be, felbuzdulva azon, hogy a fűszer bazárban az egyik eladó nem hitte el, hogy magyar vagyok "Turkish face, turkish face!". A biztonsági őrök előttünk egy csomó (főleg szőke) turistát átküldtek a másik bejárathoz, de mi átmentünk a rostán, úgyhogy kb. csak 5 percig kellett sorban állnunk, azt viszont sajnos végig egy ordító gyerek mellett. :P














Majd ettünk egy kis mediterrán kukoricát :)

Majd az Elsüllyedt palota következett, ami egy föld alatti víztározó:


Itt van két  medúza gorgó is (kígyóhajú nő), amik el vannak forgatva, ugyanis a legenda szerint, akire ránéz, az kővé változik:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése