2013. július 24., szerda

Salzburg

Hetek óta egy csepp eső sem esett, folyamatosan fantasztikus igazi nyári idő van, amit persze alaposan ki is kell használni! Szerdán voltunk Furival ismét a Buga-Seenél, de ezúttal fürödtünk is benne, úgyhogy újabb fehér csíkokkal gyarapodtak a testem különböző pontjai.


Szombaton pedig Salzburgba indultunk. Lényegében előző este 10-kor döntöttük el, hogy hova is megyünk és mit csinálunk másnap. Szívesen elmentünk volna még a Sasfészekbe is (Hitler kedvenc nyaralója a Königsee mellett a hegyekben), de túl macerás volt az út, úgyhogy irány Ausztria! Az északi részén még érvényes a Bayern Ticket, úgyhogy olcsón megúsztuk az utat. Hárman mentünk: Furi, Zsu és én.


A város nem túl nagy, kisebb mint Debrecen, viszont eszméletlen hangulatos: folyó, hidak, utcai művészek, kirakodó vásár, vár és persze Mozart csoki!


A Salzbach partján

A szerelmesek lakatjai


Vásár a folyó mentén

Innen már nincs is olyan messze az otthon :)

Legeslegjobb szuvenír póló!

Mozart szülőháza



- Fényképezz már le a szökőkúttal pls!
- Jójó!
...
- Hol a szökőkút teteje???... És mi ez a hat méter beton előttem???

Oda bizony gyalog kellett felszenvednünk magunkat (bár leginkább már megint csak én szenvedtem :P)

Zsuval :)

Rengeteg lovaskocsi volt a városban, ami egyrészt baromi hangulatos, másrészt viszont erőteljesen a lábunk elé kell nézni a pacik elhagyott kis csomagjai miatt...

Festung Hohensalzburg

A város főtere


Salzburger Dom

Gyönyörű volt belülről a dóm, nem egy agyoncsicsázott templomról van szó, sikeresen eltalálták az arany középutat a díszítésben

Az orgona


Az ehhez hasonló díszítéseken viszont nagyokat lestünk. Először Furi vette észre, hogy koponyák vannak kőből kifaragva a festmények sarkaira, majd észrevettük, hogy mindenhol ott van egy-egy koponya, ami egy dómban nem éppen szokványos díszítési mód


Miután kijöttünk a dómból, egy eszméletlen fazonnal találtuk szemben magunkat! Mindenki látott már utcai zenészeket, esetleg a festményeit áruló művészeket vagy éppen karikatúrát vagy portrét készítő alakokat. Ez a pasi mindent vitt: egy kisollóval vágta ki a profilodat kevesebb, mint egy perc alatt! Ez a pasi biztos, hogy őrült (már csak az alkotási folyamat közbeni mozdulatokból ítélve is), de annyira szokatlan és annyira új, amit ő csinál, hogy nálam aznap ő volt a favorit! 

Videó, amint a MŰVÉSZ ÚR Zsu portréját készíti

A szemüveg és a copf is befigyel!

Szuveníresek a főtéren (még kicsit húztam az időt, mielőtt neki indulunk a felfelé vezető útnak)

Persze a látvány mindenért kárpótolt, de azért kemény menet volt a tűző napon felfelé menni (főleg, hogy a várba sem tudtunk bemenni, mert nagyon drága volt a belépő)



Ezeket a művészeket már biztosan mindenki ismeri: bolygókat, piramisokat, vízeséseket csinálnak festékszóró spray-vel és a végeredmény gyönyörű!



Furi fagyival kínálja Mozartot :P




Mivel nem tudtuk, merre találjuk az olcsóbb kocsmákat, így bementünk egy boltba és vettünk sört, hogy majd elkortyolgatjuk a folyóparton. Ki is választottuk a legolcsóbbat (jó az az ópernek), majd a folyóparton üldögélve a felbontás után kiderült, hogy alkoholmentes. Senkinek sem kívánom azt a mérhetetlen csalódottságot, amely lesújtott ránk abban a pillanatban:






Salzburg gyönyörű, aki csak teheti, látogasson el ebbe a kis városkába. Egy nap alatt simán körbe lehet járni és ismét csak egy fantasztikus spontán kiránduláson vagyunk túl. Bár van egy olyan sejtésem, hogy ezekkel az emberekkel akárhova megyek, biztos hogy szuperül sül el a nap! :)

U.I.: Rengeteg a magyar, úgyhogy mindenki vigyázzon a szájára, hogy kit hogyan beszél ki! :P

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése